Videnskabelige artikler
I video-serien ‘Forskningen Forklaret’ gennemgår professor i biostatistik og klinisk epidemiologi Robin Christensen, alle de begreber, du skal kende til for at forstå og gennemskue videnskabelige artikler. Hvad end du er pårørende, patient eller bare er nysgerrig på videnskabelige studier, så er der hjælp at hente denne videoserie i tre dele. Se første afsnit, hvor Robin afslører, hvor du finder videnskabelige artikler og publikationer og trin for trin gennemgår, hvordan du bedst læser dem. Der er også udviklet en bog ”Din håndbog om blodkræft”, du kan finde bogen her.
God fornøjelse.
Podcast – ”Forskningen Forklaret”
Forskningen Forklaret er en videnskabelig podcastserie præsenteret af Pfizer. Podcastserien er udviklet som hjælp til dig, der har fået stillet en blodkræftdiagnose, men også som hjælp og inspiration til dine pårørende. Vært, professor Robin Christensen, guider dig i tre afsnit gennem den komplekse verden af medicinsk litteratur – lige fra forståelse af videnskabelige artiklers struktur til begreber og figurer inden for kræftforskning. Podcastserien giver dig værktøjerne til selv at gå i kast med videnskabelige artikler, så du kan søge information om den nyeste viden inden for netop din sygdom.
Ønsker du at genhøre dele af podcasten, kan du finde emner og tidskoder her
Episode 1 ud af 3
I denne første episode af Forskningen Forklaret bliver du klogere på, hvordan du finder og læser videnskabelige artikler og publikationer. I episoden klæder din vært, Robin Christensen, dig godt på til at kunne finde vigtig information inden for eksempelvis en specifik sygdom eller en helt ny behandlingsform. Det gør podcasten ved at dykke ned i forskellige typer af forskning som kliniske forsøg, hvordan en forskningsartikel typisk er opbygget samt på hvilke websites, du kan finde og læse den nyeste forskningen inden for dit sygdomsområde.
Episode 2 ud af 3
I denne anden episode af Forskningen Forklaret får du et overblik over de mest centrale ord, som du skal kende til for at kunne læse og forstå videnskabelige artikler og publikationer. I episoden agerer vært, Robin Christensen, ordbog, når han forklarer og dykker ned i alt fra tekniske termer til ofte anvendte udtryk i medicinsk litteratur. Episoden kommer blandt andet ind på termer og udtryk som ‘bias’, ‘endepunkter’ og ‘konfidensinterval’.
Episode 3 ud af 3
I denne tredje og sidste episode af Forskningen Forklaret gennemgår vært, Robin Christensen, de gængse grafer og tabeller, som du vil støde på i læsningen af videnskabelige artikler. Robin kommer ind på vigtigheden af graferne og tabellerne, samt hvordan du kan drage nytte af dem i din læsning. I episoden vil du blandt andet møde et såkaldt Swimmer Plot og et Flow diagram. Lyt med og bliv klogere.
Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.
PP-UNP-DNK-0533