Forstør tekst A A A

Håndtering af problemer forbundet med kost og ernæring: Lugtfølsomhed

2 min. Læs

 Kræftbehandling forårsager ofte øget følsomhed over for dufte og lugten af mad og andre ting i omgivelserne. Det kan gøre det sværere at spise, da mange af vores yndlingsretter ofte serveres varme og er forbundet med en vis lugt. Derudover kan følsomhed over for visse lugte også gøre kvalmen værre, hvilket er endnu en grund til, at det er vigtigt at vælge de rigtige fødevarer. 

Tips til personer, der oplever lugtfølsomhed:

  • Indtag maden ved stuetemperatur. 
  • Undgå at opholde dig i køkkenet, mens maden tilberedes, og hvis det er muligt, skal du bruge udsugning og emhætte for at mindske lugten. 
  • Vælg fødevarer, der er bedst at spise kolde, såsom salater, sandwich, yoghurt, ost, morgenmadsprodukter, nøddesmør, frugt og grøntsager. 
  • Undgå mad med stærk lugt, såsom fisk, æg, rødt kød, mad med kraftige krydderier og karryretter. 

Snak med din læge eller sygeplejerske om, hvad du oplever i forbindelse med din mad og måltider. Kontakt din læge eller sygeplejerske, hvis du ikke kan spise eller drikke, eller du taber dig.

 

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-ONC-DNK-0600